Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Svårt för svenska företag att följa lagen om kemikalier i kläder

Publicerad: 4 mars 2020, 10:04

Foto: Natalya Danko/ Mostphotos

Ett nytt svenskt tillsynsprojekt visar att 59 av 74 biocidbehandlade varor har någon någon typ av brist.


Ett nytt svenskt tillsynsprojekt visar att 59 av 74 biocidbehandlade varor i Sverige, 80 procent, har någon någon typ av brist, till exempel att varan inte är korrekt märkt enligt gällande lagstiftning. Bakom tillsynsprojektet står Kemikalieinspektionen som tagit hjälp av 71 kommuner runt om i landet.

En biocidbehandlad produkt är en vara som har behandlats med någon typ av bekämpningsmedel. I detta tillsynsprojekt fokuserade myndigheterna på sportkläder, skor, skosulor och bäddtextil som behandlats med antibakteriella medel eller medel som ska göra varorna luktfria. Kemikalieinspektionen konstaterar efter tillsynsprojektet att det finns stora brister i märkningen av varor som är behandlade med biocider och en utbredd okunskap om regelverket. 

”Den höga andelen behandlade varor med brister som vi hittade visar att företagen har svårt att följa lagstiftningen. I och med inspektionerna har ett stort antal företag fått mer kunskap om kemikaliereglerna för varor vilket förhoppningsvis leder till att de kan ställa bättre krav på sina leverantörer och på så sätt få säkrare varor”, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Läs Kemikalieinspektionens rapport 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.