onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Svårtolkade resultat i studie om PFAS från avfallsförbränning

Publicerad: 10 november 2021, 10:27

Arbete i avfallssbunkern i Högdalenverket. Foto: Anders Wiklund/TT

Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet är konfunderade över deras senaste resultat i en stor studie om PFAS i restflöden från avfallsanläggningar.

Ämnen i artikeln:

KemikalieanvändningIvl Svenska MiljöinstitutetGifterMiljögifter

JR


Restflöden från de flesta avfallsanläggningarna i Sverige innehåller låga koncentrationer av PFAS. Samtidigt sticker vissa avfallsanläggningar ut med höga koncentratoiner. Det konstateras i en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet som gjort en större undersökning. 

Enligt IVL var alltså koncentrationerna av PFAS i allmänhet låga. Ett mindre antal avvikande prover, från olika anläggningar, innehöll dock höga koncentrationer PFAS.

”Det som är förvånande är att vi inte kan se några uppenbara samband mellan de höga koncentrationerna av PFAS i provtagningsmatriserna och hur anläggningarna driftas. Exempelvis hade man kunnat tänka sig att förbränning över en viss temperatur eller vissa typer av avfall skulle ge utslag i resultatet, men det gör det alltså inte”, säger Johan Strandberg på IVL i en kommentar.

De koncentrationer av PFAS som upptäcktes fanns i prover av både hushållsavfall och industriavfall samt från roster- och fluidbäddpannor. IVL konstaterar efter undersökningen att det finns mer att undersöka, exempelvis hur PFAS bryts ner, ombildas eller genereras i förbränning. 

IVL skriver också att resultaten ger en bättre bild av hur PFAS-halterna ser ut i förbränningsrester, att halterna överlag är låga men att vi behöver veta mer om hur de här föreningarna beter sig i förbränningsanläggningar.

Läs IVL:s rapport

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev