Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Tidig pubertet kan bero på kemikalier

Publicerad: 19 augusti 2009, 05:50

Danska flickor får bröst ett år tidigare nu än för 15 år sedan, visar ny forskning. Forskarna misstänker att förändringen kan bero på att kemikalier i miljön påverkar flickornas hormoner. Tidig bröstutveckling tros öka risken för bröstcancer.


Forskare vid Rikshospitalet i Köpenhamn har undersökt drygt 2 000 flickor mellan 1991 och 2006 och jämfört vid vilken ålder de har börjat utveckla bröst. Forskningen visar enligt SR Vetenskapsradion att genomsnittsåldern har sjunkit från knappt elva år till knappt tio år.

Enligt Lise Aksglaede, läkare vid avdelningen för växt- och reproduktion vid Rikshospitalet, kan förändringar på så kort tid inte bero på genetik eller evolution. De går heller inte att förklara med ändrade ändrade kost- eller levnadsvanor. Till exempel har inte flickornas genomsnittliga kroppsvikt förändrats. Därför tror de danska forskarna att flickorna har påverkats utifrån, till exempel av hormonstörande kemikalier. De kommer nu att undersöka om det finns spår av kemikalier i flickornas och deras mödrars urin.
– Det kan vara parabener, ftalater och flammskyddsmedel. Det finns riktigt många kemikalier som man vet från djurförsök kan påverka djurens utveckling, säger Lise Aksglaede till Vetenskapsradion.

En risk med tidig utveckling av bröst skulle enligt Lise Aksglaede kunna vara ökad förekomst av bröstcancer.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.