Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Trots alla avslöjanden: Utsläppen från läkemedelsföretagen fortsätter i Indien

Publicerad: 19 februari 2020, 10:30

Trots 15 år av uppmärksamhet fortsätter okontrollerade utsläpp från delar av läkemedelstillverkningen i Indien.

Foto: Foto: Shailendra Yashwant

I årtionden har staden Hyderabad i Indien varit ökänd för sina utsläpp från läkemedelsindustrin. Flera studier har funnit extremt höga koncentrationer av läkemedel såsom antibiotika och infektionsmediciner i lokala vattendrag. I en ny rapport från Swedwatch konstateras att allt för lite görs för att komma till rätta med de lokala problemen och riskerna med global antibiotikaresistens som följer i dess spår.


Redan 2005 var den svenska forskaren Cecilia de Pedro på plats och upptäckte att vattnet var giftigt. År 2007 kunde det bevisas att ett reningsverk släppte ut antibiotikan ciprofloxacin i så stora mängder att en dags utsläpp skulle kunna behandla 44 000 människor. Trots att kunskapen funnits länge fortsätter utsläppen Hyderabad från hundratals läkemedelsföretag som tillverkar mediciner för den lokala och globala marknaden.

I dag är Cecilia de Pedro hållbarhetschef på Apotek Hjärtat och fortfarande starkt engagerade i frågan. 

– Jag har lovat mig själv och människorna jag träffade i Indien för 15 år sedan att fortsätt kämpa. För det här är en fråga med enorma dimensioner. Den påverkar inte bara miljö och hälsa lokalt i Indien, utan hela den globala hälsosituationen, säger hon till Aktuell Hållbarhet. 

Cecilia de Pedro, hållbarhetschef på Apotek Hjärtat har i 15 år på olika sätt uppmärksammat miljöproblemen kopplade till läkemedelstillverkning i Indien.

Foto: Apotek Hjärtat

I en rapport från Swedwatch i dag bekräftas alarmerande uppgifter om förhållandena i den indiska staden. Rapporten bygger på research i Hyderabad och på intervjuer med lokalbefolkning, experter, och människorätts- och miljöförsvarare som under årtionden har protesterat mot de märkbara effekterna från läkemedelsproduktionen i området, utan att situationen har förbättrats. 

De vittnar om andningssvårigheter och hudproblem, och hur minskad tillgång till rent vatten lett till sämre skördar och påverkat hälsan hos deras boskap. Det har i sin tur slagit hårt mot många familjers försörjningsmöjligheter. Sjukdomsbortfall från arbete och ökade kostnader för hälsovård är andra problem som lyftes fram vid Swedwatchs besök i området. Av intervjuer framgick även att lokala sjöar inte längre används för fiske, bevattning eller som dricksvatten efter att de missfärgats och blivit illaluktande av alla industriutsläpp. 

Swedwatch slutsats efter besöket är att det krävs ett globalt ansvar för att komma till rätta med den katastrofala situationen.  

”Den globala efterfrågan på billiga läkemedel, bland annat från länder som Sverige som i det så kallade generikautbytet måste erbjuda konsumenter ett billigare alternativ till det läkemedel som ursprungligen förskrivits, har tillsammans med bristande efterlevnad av miljöregleringar och transparens i läkemedelsindustrin bidragit till en ohållbar läkemedelsproduktion”, skriver Swedwatch. 

Cecilia de Pedro håller med om den analysen, och försöker från sin nuvarande position påverka för en förändring. 

– Det är en enorm frustration att det inte görs mer. Här i Sverige är absolut generika-lagstiftnignen avgörande. Den har pressat ned priset på läkemedel som i sin tur undergräver ambitiöst miljöarbete i industrin. Samtidigt är jag övertygad om att en annan ordning inte skulle vara så kostsam som lagstiftaren tycks tro. Branschen skulle anpassa sig. Vi ska komma ihåg att Sveriges sätt att pressa fram billiga läkemedel genom byte till billigaste produkt är unikt. Länder i vår omvärld väljer i dag en annan väg, där även andra faktorer än bara pris vägs in. 

Läkemedelsindustrin har, enligt Swedwatch, vidtagit vissa åtgärder för att förbättra produktionsprocesserna och för att stärka hållbarheten utmed leverantörsleden, men utvecklingen går långsamt och många tillverkare ignorerar fortfarande försiktighetsprincipen. 

I rapporten ställs krav på att läkemedelsindustrin måste kunna granskas på samma sätt som exempelvis mat-och klädesindustrin, upphandlande företag, importerande länder och myndigheter måste utkräva transparens och efterlevnad av miljö- och människorättsstandarder vid läkemedelstillverkningen, till skydd för den globala hälsan och för lokalbefolkningar. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.