Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Unicef: 90 procent av alla barn utsätts för skadlig luft

Publicerad: 31 oktober 2016, 12:01

Asian boy wearing mouth mask against air pollution (Beijing)

En ny rapport från Unicef visar att nära 90 procent av världens barn lever på platser där luftföroreningarna överskrider WHOs gränsvärden.


En ny rapport från Unicef visar att 300 miljoner barn lever på platser där luftföroreningarna är så höga att de överskrider WHOs gränsvärden sex gånger om.

I sin studie har Unicef kombinerat information om partikelföroreningar från satelliter med data från monitorer på marken, för att sedan göra en uppskattning av hur många barn som lever i områden med höga halter av luftföroreningar.

Den slutsats som redovisas i rapporten är att uppskattningsvis 90 procent av världens barn lever på platser där luftföroreningarna överskrider WHOs gränsvärden. Av de 300 miljoner barn som är värst utsatta bor 220 miljoner i södra Asien, främst i de indiska storstäderna. 70 miljoner av barnen bor i östra Asien, huvudsakligen i Kina.

Luftföroreningar är en av de största globala hälsoriskerna och varje år beräknas över tre miljoner människor dö till följd av föroreningarna.

Enligt WHO har luftföroreningarna ökat med 8 procent under de senaste fem åren och det är särskilt bekymmersamt för världens barn, eftersom barn är extra känsliga för föroreningar. Orsaken är bland annat att barn andas snabbare än vuxna, och att giftiga partiklar har lättare att tränga igenom membranen i deras lungor. Luftföroreningarna kan också påverka utvecklingen av barns hjärnor.

Problemen med luftföroreningar är värst i utvecklingsländer där många barn är extra utsatta, på grund av undernäring och bristande sjukvård. Men också i västvärlden lever många barn i miljöer där luftföroreningarna överskrider WHOs gränsvärden. I sin rapport konstaterar Unicef att det är fler barn som dör av hälsoproblem relaterade till luftföroreningar, än som dör av malaria och HIV/Aids tillsammans varje år.

Länk: Unicefs studie

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.