Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Varannan vara som behandlats med biocider saknar rätt märkning

Publicerad: 13 januari 2021, 09:54

Varor som är behandlade med biocider saknar ofta rätt märkning. Det visar en granskning från Kemikalieinspektionen som bland annat har gällt färger, sängkläder, kläder, och sportartiklar.

Foto: Fredrik Sandberg, Erik Abel och Claudio Bresciani TT

Varannan biocidbehandlad vara som kontrollerades i Sverige hade brister i märkningen. Det visar ny granskning.


Varor som är behandlade med biocider saknar ofta rätt märkning. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen har gjort tillsammans med några av Sveriges kommuner. 

”Biocider är ämnen som används för att oskadliggöra vissa organismer, och de kan även vara skadliga för människor och miljö. Därför är det viktigt att kunder får information om vilka ämnen som används för att kunna skydda sig och miljön”, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar. 

22 europeiska länder deltog i tillsynsprojektet som redovisats i en rapport från den europeiska kemikaliemyndigheten Echa. Syftet med inspektionerna var att kontrollera biocidbehandlade varors märkning och att produkterna innehåller tillåtna verksamma ämnen. Projektet har bland annat gällt kläder, sängkläder, sportartiklar och färger.

I Sverige inspekterades 107 produkter hos 71 företag. 50 procent av de kontrollerade varorna i Sverige visade sig ha brister i märkningen, där grundläggande information om vilket verksamt ämne som produkten behandlats med saknats. Detta är något högre än resultatet för alla länder i undersökningen där resultatet låg på 36 procent.

Inspektörerna kontrollerade också om varorna behandlats med tillåtna verksamma ämnen. Baserat på den information som angetts på etiketterna, visade sig färre än 2,5 procent av de inspekterade produkterna i alla medverkande länder, innehålla otillåtna verksamma ämnen. För Sverige var resultatet 5 procent. 

 

 

 

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.