Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Världens blickar på utredning om kemikalieskatt

Publicerad: 26 maj 2014, 07:41

I december i fjol tillsatte miljöminister Lena Ek (C) en utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier. Målet var att hitta nya sätt för att minska miljö- och hälsofarliga ämnen. Regeringen pekade särskilt på en kemikalieskatt.


Ämnen i artikeln:

Lena EkMiljöaktuellt

Snart är utredningen inne på halvtid. Utredningssekreterare Jenny von Bahr får många nyfikna mejl och förfrågningar från olika delar av världen. Hon har bland annat talat på en konferens i Toulouse och nästa vecka ska hon berätta mer om miljöskatter för kommissionen.
– Det här är ny och obruten mark. Det som mest liknar det vi utreder är nog Danmarks skatt på PVC-plast som innehåller ftalater, säger hon till Miljöaktuellt och berättar att hon varit på studieresa dit.

Jenny von Bahr påpekar att kemikalieskatten möjligtvis också kan jämföras med skatter på batterier som innehåller vissa ämnen.
– Men vi tittar på hela varugrupper. I direktivet nämns elektronik, kläder, byggvaror och leksaker. Det är lite öppet för att vi ska kunna analysera det närmare.

Utredningsgruppen är mitt uppe i sitt arbete och har nått fram till flera praktiska detaljer. De funderar på vilka ämnen och varugrupper som skulle kunna bli aktuella, gör konsekvensbeskrivningar, tar fram utkast på lagtexter och förslag på skattenivåer. – Det är svårt att berätta om några detaljer nu, för om något händer i ena änden kanske vi måste ändra i den andra, säger hon.

En av knäckfrågorna är att tydligt definiera vilka varugrupper som ska vara skattskyldiga och vilka varor som ska räknas till en viss varugrupp, berättar Jenny von Bahr.
– Det får inte bli några gränsdragningsproblem.

I dagsläget går utredarna på linjen att en produkt både ska innehålla ett visst ämne och ingå i en utpekad varugrupp för att bli skattskyldig.
– Här är det viktigt att hitta bra sätt att mäta ämnen så att det går enkelt och snabbt. Det måste gå att kontrollera för en myndighet i efterhand.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari nästa år.

Det är är en nyhet från omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Pröva gratis i en månad. Klicka här!

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Lena EkMiljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.