Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Världens forskare i gemensamt upprop mot flamskyddsmedel

Publicerad: 29 oktober 2010, 07:24

145 forskare från 22 länder talar nu med en röst: Använd inte bromerade och klorerade flamskyddsmedel i onödan! Bromerade flamskyddsmedel kan skada ofödda barn, störa hormonsystem och orsaka cancer.


– Vi vet fortfarande för lite om en rad ämnen, till exempel om flera av de flamskyddsmedel som nu introduceras för att ersätta de som förbjuds. Äntligen reagerar nu forskare från en rad ämnesområden i detta gemensamma uttalande, säger professor Åke Bergman vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Uppmaningen publiceras i oktobernumret av den ansedda amerikanska tidskriften Environmental Health Perspectives (EHP). Medförfattare är bland andra Åke Bergman och Cynthia A de Wit vid Stockholms universitet.

I samma tidning publiceras också en ledarartikel av Åke Bergman och Dr Linda Birnbaum, chef för National Institute of Environmental Health Sciences i USA.

Bromerade flamskyddsmedel lagras i människors kroppar och miljön, samtidigt som det enligt forskarna inte är fastställt att flamskyddsmedlen verkligen minskar riskerna med bränder.

– De som använder bromerade flamskyddsmedel i sina produkter ska vara mer observanta på om medlen verkligen tillför något mervärde eller inte. De bör också informera mer om riskerna med dem. Jag anser också att andra metoder för att minska riskerna för uppkomst av bränder bör utnyttjas bättre, säger Åke Bergman enligt pressmeddelandet.

Kemikalierna används i många produkter, däribland möbler, byggmaterial och elektronik.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.