Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Volvo Environment Prize-vinnaren: ”Grön kemi kan lösa klimatutmaningen”

Publicerad: 28 oktober 2021, 09:32

Paul Anastas, skaparen av begreppet ”grön kemi” och från i dag mottagare av Volvo Environment Prize.

Foto: Volvo Environment Prize

Stiftelsen för Volvo Environment Prize meddelar på torsdagen att Paul Anastas, skaparen av begreppet ”grön kemi”, får årets pris.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Koldioxid kan omvandlas till användbara material i till exempel broar och vägar och bör därför inte ses som värdelöst avfall. Det menar Paul Anastas, professor vid Yale University och känd som skaparen av begreppet ”grön kemi”. I dag på eftermiddagen kommer Stiftelsen för Volvo Environment Prize att meddela att Paul Anastas får årets pris för sin forskning. 

I sin motivering skriver prisets jury: ”Paul Anastas forskning revolutionerar den kemiska industrin, från grundläggande reaktionsmetoder till skilda användningsområden som att bearbeta livsmedel och producera grönt väte.”

”Grön kemi handlar inte om uppoffring. De nya produkterna från grön kemi fungerar inte bara lika bra, de fungerar nästan alltid bättre än den nuvarande tekniken. Det är för att historiskt sett har vårt sätt att omvandla en kemikalie till en annan, varit ganska brutalt och fult. Vi hettar upp, slår och behandlar dessa ämnen på ett sätt som ofta gör dem mer giftiga. Det ökar risken för att de reagerar med våra kroppar och med biosfären”, säger Paul Anastas i en kommentar. 

I sin forskning har Paul Anastas fokuserat på hur kemikalier förändras i naturen. Han och hans studenter har utvecklat metoder för generisk molekylär design för minskad toxicitet och mindre avfall. Men den yttersta utmaningen är koldioxid, den främsta orsaken till klimatförändringar. Paul Anastas är optimistisk och han åker inom kort till COP 26 för att diskutera den gröna kemins möjligheter.

”Stora mängder koldioxid som går in i material är en viktig del i att stoppa utsläppen till atmosfären”, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev