fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Webbverktyg ska göra tryckt elektronik mer hållbar

Publicerad: 23 augusti 2021, 09:57

Bild 1/2  De lösningsmedel som i dag fungerar bäst vid elektronisk tryckning är förknippade med hälso- och miljörisker. Foto: Dean Mitchell

Solceller på parasolltyget och lysande kläder för kvällspromenader. Tryckt elektronik kommer ändra vår vardag men är i dag förknippade med giftiga lösningsmedel. Det vill forskare ändra på med ett nytt verktyg.

Ämnen i artikeln:

Kemiska produkterKemikalieanvändningForskning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Elektroniskt bläck spås revolutionera framtidens elektronikanvändning när solceller, skärmar, sensorer och belysning kan tryckas på exempelvis kläder eller väggar. Problemet är att lösningsmedlen som används i tryckprocessen innehåller giftiga och miljöfarliga lösningsmedel.

Redan nu vill forskare vid Umeå universitet hitta en lösning på problemet och har utvecklat ett webbverktyg för att lättare hitta bättre lösningsmedel för mer hållbar tryckt elektronik. Verktyget heter Green solvent selection tool och är fritt tillgängligt för alla på nätet.

”Vårt öppna webbverktyg för enkel identifiering av alternativa funktionella gröna lösningsmedel kombinerar metoden lika-löser-lika med en väletablerad rankning för lösningsmedelshållbarhet”, säger Christian Larsen, första forskningsingenjör på institutionen för fysik vid Umeå universitet, i ett uttalande.

Lösningsmedlen är en viktig del i tryckprocessen eftersom deras uppgift är att lösa upp bläcket inför tryckningen och sedan lämna kvar bläcket på den tryckta produkten efter att lösningsmedlet förångats upp i luften. Tyvärr exponeras arbetarna för ångor och de lösningsmedel som i dag fungerar bäst förknippas med hälso-, säkerhets- och miljörisker.

Läs mer om verktyget Green solvent selection tool

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev