Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

WHO: Kemikalier bakom folksjukdomar

Publicerad: 20 februari 2013, 10:51

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och ett antal folksjukdomar är betydligt starkare än vad man tidigare trott.


Ämnen i artikeln:

Forskning

En forskargrupp ledd av Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, konstaterar i en ny WHO-rapport att det finns ett betydligt starkare samband mellan hormonstörande kemikalier och sjukdomar än vad man hittills trott, rapporterar SR:s Ekot.

– Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska sjukdomar inte kan vara enda förklaringen, skriver professor Åke Bergman i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Bland annat misstänker forskarna att vissa kemikalier bidrar till utvecklingen av olika cancerformer, fetma, diabetes, dålig spermakvalitet, tidig bröstutveckling, avbrutna graviditeter och störningar i utvecklingen av barns nervsystem.

– Vi vet att i stort sett alla kemikalier överförs via placentan till barnet. Så att barn, både under fosterlivet och när de är små, utsätts för fler kemikalier än vad vi har räknat med, säger Åke Bergman till Ekot.

Hormonstörande kemikalier kan finnas i allt från bekämpningsmedel till hemelektronik och hygienartiklar.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.