Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

0 kr – Skadeståndet till flygstörda i Ronneby

Publicerad: 2 April 2009, 08:52

64 fastighetsägare runt flygflottiljen i Ronneby vill ha skadestånd för flygbuller. Nu har Försvarsmakten bestämt sig – det blir inte en spänn.


Bullersituationen har inte förändrats sedan 90-talet och enligt rättspraxis måste boende runt en militär flygplats ha högre tolerans, menar Försvarsmyndigheten som därmed avslår skadeståndskraven.

Försvarsmakten betalade ut ersättning efter en förlikning vid en rättslig process i miljödomstolen i Växjö under 2007 och 2008. Därefter hörde 64 fastighetsägare av sig och begärde ersättning för lägre bruksvärde på grund av flygbullret. Men Försvarsmakten avslår efter en jämförelse med den tidigare förlikningen kraven eftersom att antalet starter och landningar knappt har förändrats sedan början av 90-talet.

– Enligt rättspraxis så är toleransnivån för vad man skäligen kan tåla högre vid samhällsnyttig verksamhet, som militär flygverksamhet. Därför har vi gjort en ny bedömning jämfört med förlikningen tidigare vilket innebär att vi inte betalar ut fler ersättningar till boende runt flygflottiljen, säger Stefan Ryding-Berg, chef för Försvarsmaktens juridiska stab, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.