Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

1 000 anställda på Amazon klimatstrejkar

Publicerad: 11 september 2019, 08:10

Över 1 000 anställda på Amazon säger att de ska klimatstrejka.

Foto: Amazon Employees for Climate Justice

Personalen ifrågasätter Jeff Bezos klimatambitioner. Går ut i klimatstrejk 20 september.


Den 20 september kraftsamlar den globala klimatstrejkrörelsen och ambitionen är att även vuxna nu ska gå ut i strejk. Något som personalen på det amerikanska e-handels och it-teknikföretaget Amazon har tagit fasta på. Över tusen anställda har än så länge skrivit upp sig på den interna företagslista som tagits fram inför klimatstrejken. Och målet är bland annat att få ett av världens största företag att ta större klimatansvar. Det eftersom personerna bakom gruppen Amazon Employees for Climate Justice menar att företagets vd Jeff Bezzos lovar mer än vad han lever upp till.

Trots att Jeff Bezzos själv sagt att det inte finns någon viktigare fråga än klimatförändringarna fortsätter Amazon att bidra med fossila utsläpp från exempelvis transporter, något de anställda reagerar på. De har därför tagit fram en kravlista för att Amazon ska ta sitt klimatansvar. Det handlar om att nå nollutsläpp till år 2030, att sluta med webbtjänster riktade till fossiltunga företag samt att sluta med finansiering av lobbyister och politiker som förnekar klimatförändringarna.

Genom förklaringen ”I´m walking out” berättar anställda på Amazon i sociala medier varför det kommer att lämna arbetsplatsen den 20 september.
”För att jag känner att klimatförändringarna är det främsta hotet mot mänskligheten som vi står inför i dag” och ”för att de som har bidragit minst till klimatförändringarna är de som mest känner av konsekvenserna” är några av anledningarna som personalen uppger.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.