Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

1 001 åtaganden för havet under FN:s toppmöte

Publicerad: 9 juni 2017, 07:14

FN-toppmötet om havet lider mot sitt slut. Redan nu står det klart att ett mycket stort antal löften har getts från flera länder och stora aktörer om att göra sitt yttersta för att rädda haven.


På fredagen genomförs den sista dagen av den stora FN-konferensen i New York om havet, där Sverige och Fiji står som värdländer. Hittills har hela 1 001  frivilliga åtaganden lämnats in från mötets deltagarländer och aktörer. FN:s havsmöte skiljer sig från FN:s klimatmöten då det här inte handlar om att förhandla fram avtal. Istället syftar havsmötet till att driva fram så många frivilliga nationella åtaganden som möjligt.

Ett av de åtaganden som anses viktigt är det från Indonesien, som beslutat att minska plastavfallet med 70 procent fram till år 2025. Att Indonesien tar detta steg anses kunna få långtgående positiva effekter då Indonesien tillhör de länder som än så länge inte haft någon som helst plaståtervinning och mycket begränsad avfallsåtervinning.

Sveriges regering berättar i dag om ytterligare ett åtagande om att reglera fisket hårdare i skyddade marina områden. Under det senaste året har arealen skyddad havsmiljö ökat från 6,7 procent till 13,6 procent och regeringen ger nu i uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att föreslå fiskeregleringar i nya och etablerade skyddsområden. Sverige har också sedan tidigare fått med sig sex länder kring Östersjön och Nordsjön att enas kring ett förbud mot mikroplaster i kosmetika. Ytterligare en stor satsning från Sverige är de 50 miljoner kronor som går till FAO:s arbete mot illegalt fiske.

Miljödepartementets representation på havsmötet i New York uppger för Aktuell Hållbarhet att det största fokus under konferensen hittills legat på plastavfall i havet. Stämningen beskrivs som mycket god och under fredagen kommer medlemsländerna att lämna den ”Call to action” som länderna skriver under. Därefter är mötet avslutat.

Det främsta målet med FN:s pågående havskonferens är att länder och andra aktörer gör frivilliga åtaganden som bidrar till att mål 14 i FN:s Agenda 2030 och dess delmål uppnås.

Här är de frivilliga åtaganden som Sverige hittills beslutat göra:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs FN:s ”Call to action” från toppmötet om havet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.