Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

10.000 plastpåsar används – i sekunden

Publicerad: 27 November 2009, 09:26

Vissa saker vill man spara hela livet. Det gäller nog inte plastpåsar.


I Sverige har vi i det stora hela kommit fram till en lösning på plastpåsarna i naturen. Vi är numera ganska duktiga på att återanvända påsar, eftersom de inte är gratis längre. I andra länder är det sämre ställt. Utvecklingsländerna utmärker sig ofta genom att vara helt översvämmade av påsar, som ligger i drivor på gator och torg och stränder och… I vissa länder är det därför numera straffbart att använda plastpåsar.

Engelska D2W Degradable Plastics vill gå en medelväg. De kan ordna så att plasten bryts ned mycket fortare än den normalt skulle göra i naturen. Till slut bryts visserligen vanliga polymerer som polyeten och polypropylen ner. Processen i biologisk miljö tar dock årtionden av exponering av hetta och ljus (UV) innan molekylkedjorna långsamt bryts sönder.

D2W är en tillsats man kan blanda in i helt vanlig bruksplast i väldigt små mängder, som är högeligen reaktiv och påbörjar en nedbrytningsprocess snabbare än vad bara till exempel solljus skulle göra, genom att ämnet slår sönder de långa plastmolekylerna till kortare bitar och påskyndar oxideringen.

D2w hackar sönder de långa molekylerna i mindre bitar som kan oxideras. Det hjälper nedbrytningsbakterierna att göra sitt jobb fortare.

Nedbrytningen påbörjas redan när polyetenet eller polypropylenet extruderas, genom att man blandar i en liten mängd nedbrytningskemilaklie. Tillsatsen bryter ned kol-kol-bindningarna i plastmolekylen vilket leder till lägre molekylvikt varefter plastens styrka och andra egenskaper förloras. Tillsatsen innehåller lämpliga stabilisatorer som ser till att plasten bibehåller styrkan under användningstiden, vilken kan bestämmas för olika tillämpningar. En sopsäck måste leva i 18 månader innan den kan börja brytas ned, medan en brödpåse kanske bara behöver finnas i ett par veckor.

D2w-materialen behöver inte befinna sig i en biologiskt aktiv miljö för att börja brytas ned. Nedbrytningen sker om bara plasten bara befinner sig i vanlig atmosfär. Därför bryts plast med d2w ned bättre än vanlig bionedbrytbar plast, som kräver en biologiskt aktiv miljö (som nedgrävning) för att ”försvinna”. Det är viktigt om man vill angripa de stora mängderna plastföroreningar.

Som vi också skrivit tidigare har plastföroreningar börjat plåga haven och dess invånare. Sjöfåglar äter förbrukade cigarettändare och dör av svält, större havsdjur trasslar in sig i fiskeredskap, främst längs Hawaiis kuster och antingen drunknar eller svälter ihjäl. The Great Garbage Patch i Stilla havet, är en flytande sopstation av allt som människan lämnat efter sig, som ligger och flyter på en plats mellan Kalifornien och Hawaii: www.idg.se/2.1085/1.268781/plast-som-dodar-faglar

Titta in hos D2W Degradable Plastics: www.d2w.net

Observera plastpåseräknaren på webbsidan. Den meddelar ungefär hur många plastpåsar som använts hittills under 2009. I skrivande stund är det 451,827,830,790 och jag noterar att det tickar på med nästan 10000 i sekunden.

I Sverige finns materialet hos: www.switchpac.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.