Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

10-årig ungdomsdelegat från Ghana river ner applåder inför slutmanglingen på Cop 27

Publicerad: 18 november 2022, 17:42

Nakeeyat Dramani Sam

Foto: Nariman El-Mofty

Det kom en lång, varm applåd efter ett tal på en av de avslutande sessionerna för delegaterna på klimatmötet Cop 27 i Egypten. Orden kom från en tioårig flicka från Ghana.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det var under en sammanfattande session på fredagseftermiddagen som Nakeeyat Dramani Sam höll ett tal som nog fick en och annan delegat att vakna till.

Sessionen började med att den Egyptiska ordföranden manade alla delegater att lägga in en extra växel, så att förhandlingarna ska kunna avslutas i god ordning på lördagen. Därefter följde några sedvanliga tal i dessa sammanhang, trots de kraftfulla orden lite trötta och byråkratiska och troligen ganska utmanande för de delegater som ägnat sig åt nattliga förhandlingar.  

Men när den tioåriga flickan och poesitalangen Nakeeyat Dramani från Ghana tog till orda från sin stol i den stora plenarförsamlingen var det som om hela salen vaknade till. Hon började med att berätta att hon talade som ungdomsambassadör för de 58 länder som är mest sårbara för klimatförändringarna, det vill säga de 1,5 miljarder människor som ingår i Climate Vulnerable Forum, CVF. 

”Vi är faktiskt mest unga människor som jag. Många av oss ser mörka moln samlas över moder jord”, sa hon och fortsatte med att berätta om vad som hände förra månaden i Accra, Ghana, där hon bor. Kraftiga regn sprängde en damm så att stadens gator lades under vatten och tusentals flydde. 

”Det var ganska skrämmande”, konstaterade hon och fortsatte att beskriva vad hon och andra ungdomar i klimatsårbara länder går igenom.

”Vår planet sattes i brand av några människor” sa hon och undrade: ”När kommer ni betala oss tillbaka? För betalningsdatumet är för länge sedan överskridet.”

Hon beskrev USA:s klimatutsände John Kerry som en trevlig person. Samtidigt konstaterade hon att han snart fyller 80 år.

”När jag är lika gammal som han, om Gud vill, så kommer det vara vid seklets slut”, sa Nakeeyat Dramani Sam. Hon refererade till forskningen som visar att det som nu händer i de mest sårbara länderna visar hur det kommer vara i hela världen vid seklets slut. Då kommer miljontals människor dö varje år av klimatförändringarna.

”Ha ett hjärta och gör matten”, bad hon församlingen och ställde den retoriska frågan:

”Om alla ni vore som jag, skulle ni inte redan ha gått med på att göra det som krävs för att rädda vår planet?”

Och sedan kom förslaget som nog fick församlingen att vakna till ännu mer:

”Ska vi låta ungdomarna ta över? Kanske bara ungdomsdelegationen ska vara på nästa Cop?”

Den tioåriga poeten, som även skrivit en bok om trädplanering, avslutade med en innerlig bön till delegaterna. Kraven var långtifrån nya. Men direktheten bakom orden lämnade nog ingen oberörd, vilket kanske kan göra att mötet i Sharm El-Sheikh får ett lite mer fruktbart slut än väntat.

Se talet (börjar efter 15 minuter)

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev