måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

10 tips för dig som vill skänka kläder och prylar till välgörenhet

Publicerad: 8 september 2017, 07:39

Second hand-affärer får in för mycket prylar som inte går att sälja. För att hjälpa människor att skänka på rätt sätt har Myrorna gjort en lista som ska hjälpa människor att skänka på rätt sätt.


Myrorna är Sveriges största second hand-kedja. Under förra året samlade man in 8 238 ton textil och 5 920 ton prylar. Men mycket av det som Myrorna och andra välgörenhetsorganisationer får in är i så dåligt skick att det inte går att sälja. Därför har man sammanställt en lista med 10 tips på vad man bör tänka på när man donerar kläder och prylar.

10 tips för den som vill skänka kläder och prylar till återanvändning

- Se till att det du skänker är rent och torrt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du skänker textilier. Släng aldrig textil i soporna, en trasig tröja kan återvinnas.
- Knyt ihop påsen som du lämnar dina gåvor i.
- Packa noggrant, ömtåliga saker behöver tåla transporter. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är en god idé.
- Knyt alltid ihop skosnören eller fäst ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop. Udda skor går inte att sälja.
- Testa att elektroniken du skänker fungerar. Trasig elektronik hör hemma på Återvinningscentralen.
- Tänk på att äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på Återvinningscentralen – inte ges bort.
- Lämna alltid dina gåvor på anvisad plats. Ställ aldrig dina påsar utanför en stängd butik.
- Det du skänker måste tåla att transporteras. Möbler av låg kvalitet, så som bokhyllor av spånskivor, gör tyvärr sällan det.
- Ingen vill köpa uppslagsverk 2017. Lägg dem i pappersåtervinningen, tack.
- Det du skänker måste vara komplett, det går till exempel inte att sälja ett pussel som saknar bitar eller en kaffebryggare utan glaskanna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev