fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

10 tips för hållbar inredningsshopping

Publicerad: 25 september 2018, 10:48

Den som vill skapa en unik stil och samtidigt värna om miljön kan göra unika fynd på begagnatmarknaden. Här följer 10 tips på vad du bör tänka på när du shoppar inredning second hand.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Enligt en undersökning som Sustainable Brand Index genomförde i våras  påverkas 73 procent av svenskarnas köpbeslut av hållbarhetsfrågor. Det är något som märks hos sajter och butiker som säljer begagnade kläder, möbler och inredningsprylar. Enligt en undersökning som Tradera och Avfall Sverige genomfört uppger hela 60 procent av svenska folket att man någon gång köpt begagnade möbler eller inredning till sitt hem.

Enligt Myrornas hållbarhetskommunikatör Nina Adler handlar second hand-shopping dels om att värna om miljön, men det handlar också om hitta saker som är speciella.
”Allt fler inser att second hand är ett hållbart och samtidigt inspirerande och roligt sätt att handla. Kunderna ser fördelarna med att kunna hitta unika saker, som inte går att hitta någon annanstans. Dessutom med den stora bonusen att livslängden för plagg och prylar blir betydligt längre och därmed blir konsumtionen mer hållbar”, säger Nina Adler i en kommentar.

För att inspirera människor som vill handla mer av sin inredning i second hand-butiker har Myrorna skapat en lista med 10 tips:

Vårda det du har
Om du tar hand om dina saker kommer du att uppskatta dem mer och då får de ett längre liv.

Variera ditt hem
Bjud hem någon som har god smak och be dem ta en titt på ditt hem. Kanske kan personen komma med bra tips på hur du kan möblera om eller flytta på tavlor och prydnadssaker för att skapa den perfekta stilkombinationen.

Kolla second hand-marknaden först
Om du bestämt dig för att köpa något, kolla först om det går att få tag i på begagnatmarknaden.

Minst varannan second hand
Bestäm dig för att minst var annat klädesplagg eller pryl du köper ska vara begagnad.

Gör en moodboard
Istället för att köpa en specifik möbel eller ett specifikt föremål kan du satsa på att skapa en specifik stil. Ta hjälp av en inspirationsbild som ger en övergripande känsla av rummet och försök hitta saker som skulle passa in på second hand-marknaden. Resultatet blir lika fint men mer personligt.

Kopiera på ett personligt sätt
Hitta din version av trendiga prylar. På så sätt blir din inredning modern, samtidigt som den sticker ut och är personlig.

Lär känna din butik
Oavsett om du shoppar second hand på nätet eller IRL så är det viktigt att sondera marknaden. Det är värt att lägga ner tid på att göra research, olika butiker riktar sig till olika människor och specialiserar sig på olika typer av prylar.

Låt dig inspireras av andra
Det finns mängder av bloggar och instagramkonton som drivs av inbitna second hand-shoppare. Leta rätt på några inspirerande människor som har samma stil som du och låt dig inspireras.

Våga ångra ett köp
Se dig själv som en i kedjan av människor som kommer att äga en pryl. Om du inte vill ha den, skicka vidare till någon annan som uppskattar den.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev