Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

10 tips: Så kan du minska matsvinnet

Publicerad: 9 augusti 2012, 07:21

Slängd mat är ett allvarligt miljöproblem. Nu har EU-kommissionen satt ihop en checklista som hjälper dig att minska matavfallet.


Det är sajten Testfakta som uppmärksammar EU-kommissionens smarta lista med 10 tips som hjälper dig minska matmängderna du slänger.

1. Planera veckovis familjens måltider och skriv upp ingredienserna på en inköpslista.
2. Handla bara livsmedel med kort bäst före-datum när du verkligen behöver dem.
3. Tänk ekonomiskt. Den dyraste maten är den man slänger.
4. Kontrollera att kylskåpet håller rätt temperatur och att det fungerar som det ska.
5. Förvara livsmedlen enligt instruktionerna på förpackningen.
6. Ställ nyinköpta varor längst in i kylskåpet, bakom de äldre.
7. Lägg inte upp för stora portioner på tallriken, ta hellre om.
8. Använd matrester till lunch eller middag nästa dag, eller frys in.
9. Frys in bröd och tina efter behov, om limpan inte går åt så fort.
10. Kompostera rester från frukt och grönsaker.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.