Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

100-dollars-datorn din i dag? Ser mörkt ut

Publicerad: 17 november 2008, 07:05

Med början i dag skulle 100-dollarsdatorn säljas i Sverige. Men det ser inte lovande ut.


I förra veckan spreds nyheten att den så kallade 100-dollarsdatorn nu skulle börja säljas i bland annat Sverige, via näthandeln Amazon.com. I USA säljs datorn sedan ett år. Säljstarten för ytterligare 30 länder, däribland alltså Sverige, uppgavs vara i dag, måndag den 17 november.

Men det ser inte ut att bli någon dator i dag. På Amazon möts tidiga spekulanter på måndagen av beskedet att datorn inte är tillgänglig för beställning. Den knapphändiga informationen på webbplatsen berättar bara att det är oklart när – och om – datorn åter blir tillgänglig för beställning.

100-dollarsdatorn har utvecklats av projektet One Laptop Per Child, OLPC, lett av professor Nicholas Negroponte. Syftet med projektet är att göra datorer tillgängliga för barn i tredje världen.

Ambitionen när projektet startade 2001 var att datorn inte skulle kosta mer än 100 dollar, därav namet. I verkligheten har priset blivit högre, cirka 3.000 kronor. Men då får köparen å andra sidan två datorer. OLPC säljer datorn enligt principen ”Give one, get one” där köparen betalar för två datorer och får behålla en medan den andra skickas till tredje världen.

Återstår att se om Amazon öppnar butiken för beställningar under dagen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev