Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

103 länder drabbade av cyberspionnätverk

Publicerad: 30 Mars 2009, 03:05

När stater spionerar på andra, då finns det resurser minsann. Informationskriget lever och har hälsan.


Nyligen avslöjade kanadensiska forskare ett spionerinätverk av trojaner placerade på 1.295 datorer i 103 länder. Det är inget nytt i sig, trojaner fullkomligen sprutar ut över Internet varje dag, men avsikten var helt ny (ny, vem vet?). Man misstänker, men kan inte bevisa, att det är Kina som ligger bakom ett nytt spionagenät avsett att samla in information från landets konkurrenter och allt för frispråkiga kritiker i utlandet.

Datorerna står för det mesta på olika länders ambassader och utrikesministerier runt om i världen, men en av de organisationer som nesligen infekterats är Dalai Lamas kontor i Indien. Utöver att ge den som placerat ut trojanerna möjligheten att stjäla dokument och annan information, kunde maskiner med mikrofon och kamera användas till spioneri i realtid av det rum där maskinen befann sig.

Det hela började med att den tibetanske exilledaren bad Information Warfare Monitor, en kanadensisk grupp, ta reda på om organisationen hade infiltrerats på något sätt. Och det hade den. IWF kunde spåra sig fram till att dokument stals fortlöpande från Dalai Lamas kontor. Allting flöt in till en organisation som kallar sig GhostNet som huvudsakligen tycks vara fokuserad på att stjäla information i Asien. Kinas regering har givetvis förnekat all kännedom om fallet, men med tanke på vilka som infekterats och vilka institutioner man inriktat sig på ligger statssponsrat spioneri högt uppe på listan.

Utrikesministerierna i Bangladesh, Barbados, Bhutan, Brunei, Filippinerna, Indonesien, Iran och Lettland har infiltrerats, liksom följande länders ambassader: Cypern, Indien, Indonesien, Malta, Pakistan, Portugal, Rumänien, Sydkorea, Taiwan, Thailand och Tyskland. Plus Dalai Lama, alltså. Tittar man på en karta verkar de europeiska länderna mest vara misstag, eller rena bonusar för GhostNet, hur man nu ser på det.

Vad ska man göra åt det? Lösningen är givetvis enkel. Snälla Dalai Lama, ladda inte ned alla sopor som flyter runt på Internet och skaffa en riktig brandvägg. Knipsa alla mikrofoner, skicka mail med PGP och kryptera hårddiskarna. Men lär de sig?

I övrigt pågår cyberkriget som vanligt. Ryss… förlåt, ett stort land öster om Europa attackerar alla före detta lydstater runt omkring. Varför, ja nu ska vi inte bli politiska här, men var och en kan själv lista ut vad det här stora landet har emot Ukraina, Georgien, Estland, Lettland och Litauen, som alla DOS-attackerats under förra året. Allra senast, i början av detta år, var det Kirgistan som fick sina förbindelser med omvärlden nedlastade av en DOS-attack. Den tycks ha utgått från Ukraina, eller åtminstone kontrollerats därifrån, ett land där Ryssland på det senaste ägnat sig åt att dela ut massor av ryska pass, för att skaffa sig en ny befolkningsgrupp att ”skydda”. Detta senare faktum är väl verifierat och en av anledningarna till att de baltiska staterna inte tolererar dubbelt medborgarskap.

USA har länge haft en bas i Manas i Kirgistan varifrån man skeppat förnödenheter till Afghanistan. Ryssland lovade samma land ekonomisk hjälp om de kastade ut amerikanerna. Uppenbarligen blev det protester, men med lite cyberkrig löste sig allting till sist och den 3 februari fick USA meddelandet att de hade 180 dagar på sig att ta sig därifrån.

Läs mer på Information Warfare Monitors webbsida: http://www.infowar-monitor.net om du kan nå den vill säga. Den verkar vara nedlastad när detta skrivs. Samma öde röner deras mailinglista infowarmonitor.net vilket ger anledning att tro att det är två genuina adresser till den sanna organisationen, som en viss stat nu inte längre tycker om. En massa annat otrevligt finns att läsa här: http://ics.leeds.ac.uk/papers/vf01.cfm?folder=32&outfit=gdr

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.