Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

108 miljoner till forskning om solenergi

Publicerad: 15 januari 2013, 10:05

Energimyndigheten har fördelat 108 miljoner till forskning om solenergi. Myndigheten menar att Sverige har potential att leda nästa steg i utvecklingen av solenergi.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är några av landets bästa forskargrupper inom energiområdet som nu får dela på 108 miljoner kronor för att forska om el och bränsle från solenergi.
– Sverige har genom sitt unika innovationsklimat potential att leda nästa steg i utvecklingen av solenergi, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Det är totalt sex forskningsprojekt som Energimyndigheten nu satsar på. Fem av projekten utvecklar teknik för nya typer av solceller och ett projekt utvecklar teknik för omvandling av solenergi till bränsle. Alla projekten bedöms enligt Energimyndigheten kunna öka andelen förnybar energi i det svenska energisystemet.
– Solceller och solbränsle är viktiga framtidsområden där svenska forskare kan bidra till energiomställningen både lokalt och globalt, samtidigt som teknikutvecklingen kan ge arbetstillfällen i Sverige, säger Birgitta Palmberger som är avdelningschef för Energimyndighetens teknikavdelning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev