Klimat
11 000 forskare utlyser klimatnödläge
Publicerad: 6 november 2019, 09:39
Studien som stöds av 11 000 forskare visar bland annat ökningen av extremväder sedan 1979. Foto: Foto/källa: Pixabay/Bio Science
Forskare från 150 länder varnar för katastrof och ställer sig bakom sex åtgärder för att stoppa klimatkrisen.
”Forskare har en moralisk skyldighet att varna mänskligheten för alla typer av hotande katastrofer och berätta ’hur det ligger till.’” Så inleds en ny vetenskaplig artikel publicerad i Bio Science, som 11 258 forskare från 150 länder ställer sig bakom. I artikeln beskrivs bland annat hur klimatet har förändrats sedan 1979 och slutsatsen är tydlig: Jorden står inför ett klimatnödläge.
Flera av forskarna som ställer sig bakom studien kommer från Sverige. En av dem är Ola Norrman Eriksson, professor och ämnesföreträdare för miljöteknik vid Högskolan i Gävle. Enligt honom kan ett sådant här upprop få ett större genomslag än traditionell forskning.
– Om man som forskare vill bidra till samhällsnytta och förändring är det bästa man kan göra kanske att skriva böcker eller föreläsa. En sådan här artikel som stöds av 11 000 forskare kan på samma sätt nå ut på bred front. Så här många forskare kan nå igenom bruset och här har vi forskarna som Greta säger att vi ska lyssna på, säger han till Aktuell Hållbarhet.
Ola Norrman Eriksson
Själva studien har genomförts av forskare från bland annat USA, Australien och Sydafrika. Utöver att beskriva hur exempelvis mängden växthusgaser i atmosfären och antalet extrema väderhändelser har ökat de senaste 40 åren kommer forskarna även med sex huvudsakliga åtgärder för att motverka utvecklingen. Utöver att minska utsläppen av växthusgaser handlar det bland annat om att sluta fokusera på ekonomisk tillväxt samt att stabilisera befolkningsökningen i världen.
Forskarnas sex viktigaste åtgärder:
- Ersätta fossila bränslen med förnybar energi
- Minska utsläppen av växthusgaser
- Skydda och återställa ekosystem
- Minska köttkonsumtionen
- Byta fokus från ekonomisk tillväxt till mått på exempelvis välmående
- Stabilisera befolkningsökningen