söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

12.00-12.45 Hållbara styrsystem för hållbara drivmedel

Publicerad: 5 juli 2016, 15:48

Your browser does not support iframes. 12.00-12.45 Hållbara styrsystem för hållbara drivmedel Enligt uppsatta mål ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030.  Idag är biodrivmedel skattebefriade, ett undantag från EU:s direktiv som upphör att gälla…


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


12.00-12.45 Hållbara styrsystem för hållbara drivmedel
Enligt uppsatta mål ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030.  Idag är biodrivmedel skattebefriade, ett undantag från EU:s direktiv som upphör att gälla 2018. För att målsättningen för 2030 ska bli verklighet behöver nya politiska styrmedel då redan vara på plats. En kvotplikt ligger inte bara i linje med EU:s energiskattedirektiv och statsstödsregler utan flyttar också kostnaden från skattebetalarna till de som förorenar. Men hur kan vi utforma en kvot- eller reduktionsplikt som säkerställer en hållbar omställning? Och hur kan vi främja den svenska produktionen av biodrivmedel? Målet är enkelt, minskade utsläpp av växthusgaser men ändå är modellerna många och komplexa. Hur säkerställer vi att vi styr mot hållbara drivmedel och en hållbar framtid. Hur svårt kan det vara, eller hur enkelt är det?

Talare:
Per Kågeson presenterar en ny rapport på uppdrag av Preem och Sveaskog om hur en svensk kvotplikt kan utformas, med kommentarer från företrädare för politik och miljöorganisationer.

Arrangör: Preem

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev