Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

120 000 elfordon i Seoul inom tio år

Publicerad: 4 januari 2011, 06:43

Seoul har fått sina första kommersiella elbussar. Det långsiktiga målet är att staden ska ha 120 000 elfordon 2020.


Ämnen i artikeln:

ElbussarCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

För ett och ett halvt år sedan tecknade sydkoreanska Seoul Metropolitan Government (SMG) ett avtal med Hyundai Heavy Industries och Hankuk Fiber för att utveckla elbussar med hjälp av inhemsk teknik. Och nu börjar projektet ge resultat – sedan den 21 december rullar fem nya elbussar på Mt. Namsan-rutten i Seoul, skriver Green Car Congress.

SMG har som mål att 120 000 elektriska fordon ska användas i staden 2020. Tanken är att hälften av alla fordon som används i kollektivtrafiken, samt en procent av alla last- och skåpbilar, ska vara eldrivna till dess.

De nya elbussarna är 11,05 meter långa, har en maxhastighet på 100 kilometer i timmen och kan köra upp till 83 kilometer på en laddning. Tack vare snabbladdare kan litiumjonbatterierna laddas helt på bara 30 minuter. Bussarna har lågt golv, regenerativa bromssystem och motorer på 240 kW.

Nu planerar man att gradvis ersätta alla konventionella bussar på Mt. Namsan-rutten med elektriska motsvarigheter. Och i mars nästa år kommer man att fördubbla antalet batteriladdare på sträckan – från två till fyra.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.