Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

122 hotell stryker jätteräkor från menyn trots stor efterfrågan

Publicerad: 7 mars 2006, 06:22

Jätteräkorna åker ut från 122 hotell i Norden och Baltikum som ett resultat av Svenska Naturskyddsföreningens kampanj om de miljöproblem som odling av jätteräkor medför. Det är hotellkedjan Scandic som fattat beslutet och som nu uppmanar andra hotell och restauranger att göra samma sak.


– Det här beslutet är ett naturligt steg i vårt arbete mot hållbarhet. Vi ser över alla varor vi använder och utbildar vår personal i miljötänkande, säger Jan Peter Bergkvist som är miljödirektör på Scandic men också ordförande i Näringslivets Miljöchefer, NMC.

För att jätteräk-stoppet inte ska drabba hotellkedjan ekonomiskt har Kyriakos Kylilis, kökschef vid Scandic Continental i Stockholm tagit fram nya recept med alternativa rätter som pasta med kräftstjärtar i limedoftande tomatsås och kräftkakor med gräslök

– Det finns bra alternativ till miljöskadliga jätteräkor. Vi uppmanar nu även andra hotellkedjor och restauranger över hela Norden att ta bort jätteräkor från sitt sortiment, säger Mikael Karlsson, ordförande i SNF.

Trots framgången för Naturskyddsföreningens kampanj växer marknaden för jätteräkor.

Översvämningar vid stormar är ett exempel på problem som orsakas vid odlingen av jätteräkor. För den lokala befolkningen innebär de dammar som räkorna odlas i att de skyddande mangroveträsken skövlas och med dem försvinner möjligheten till traditionellt fiske, insamling av växter och ved.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.