Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

13-åring visar hur Fibonaccital kan effektivisera solceller

Publicerad: 19 Augusti 2011, 09:58

Blott 13-åriga Adrian Dwyer har skapat uppmärksamhet med ett projekt där han visar hur solceller kan bli effektivare genom att efterlikna mönster i naturen.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechSolcellerSolpaneler

I den berömda Fibonaccisekvensen, som startar med talen 0 och 1, är varje tal summan av de två föregående (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 o.s.v.). Fibonaccitalen förekommer i alla möjliga biologiska sammanhang, och ett exempel är hur träd förgrenar sig enligt ett matematiskt spiralmönster. Efter att ha fascinerats av detta ställde sig 13-åringen Adrian Dwyer frågan varför?

Han visste att trädgrenarnas blad samlar in solljus för fotosyntesen, och ville därför undersöka ifall Fibonaccimönstret underlättade processen. Han kopierade mönstret från en ek och byggde ett eget ”solcellsträd”, där små solpaneler fästes på grenarna i specifika intervall. Sedan byggde han en andra modell där han placerade lika många solceller på konventionellt sätt, d.v.s. på en platt panel i 45 graders vinkel. På så sätt kunde han jämföra effektiviteten i de två olika systemen, skriver Treehugger.

Resultaten visade att solcellsträdet producerade 20 procent mer energi än jämförelsemodellen och dessutom fungerade två och en halv timme längre per dag. I december var skillnaderna ännu större, då solcellsträdet producerade 50 procent mer energi och hade 50 procent fler soltimmar om dagen.

Och för den som avfärdar det hela som ett barnsligt experiment kan meddelas att han redan blivit utsedd till en av vinnarna i American Museum of Natural Historys årliga tävling ”Young Naturalist Award”, samt fått ett provisoriskt patent på idén som redan rönt intresse från en rad företag intresserade i att kommersialisera hans uppfinning.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.