torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

15-åring uppfann byggmaterial av risskal

Publicerad: 6 april 2016, 11:42

Det nya byggmaterialet Green Wood är billigt, tåligt och byggt av återvunnet risskal. Dessutom är det uppfunnet av en 15-åring från Indien.

Ämnen i artikeln:

ÅtervinningÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Risskal är ett stort avfallsproblem i Indien där farmare vanligtvis bränner upp skalen från risproduktionen vilket leder till förorenad luft och stora hälsoproblem. Problemen fick Bisman Deu, en 15-årig flicka från Amritsar i norra Indien, att börja fundera på hur risskal kunde komma till användning. När hon studerade egenskaper hos risskal upptäckte hon att skalen hade en hög halt av kiseldioxid, är vattentäta och resistenta mot termiter. Efter ytterligare experimenterande i familjens kök där hon bakade risskalen tillsammans med harts lyckades hon ta fram en första prototyp till det nya byggmaterialet som hon kallade Green wood.

I dag, tre år senare, är Bisman Deu 18 år och hennes produkt Green Wood har nått stora framgångar världen över. År 2013 vann hon IT-företaget HP:s stora innovationstävling för studenter med mer än 43 000 tävlingsbidrag. År 2014 inbjöds hon att tala som keynote på UNICEF:s årliga konferens State of the Worlds Children i New York.

Tidningen Forbes berättar att det Green Wood fortfarande är i utvecklingsfasen men att intresset är stort, inte minst bland indiska byggföretag. Bisman Deu har även fått förfrågningar från byggföretag så långt bort som Ecuador.

Varje år skördas mer än 700 miljoner ton ris. Andra användningsområden för risskal är att göra elektricitet av förbränningen. Däckföretaget Goodyear meddelade för några år sedan att företaget använder askan från brända risskal för att framställa silica, ett ämne som används för att förbättra slitstyrka och minska rullmotstånd i bildäck.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev