tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

15 Gbit/s i trådlösa nät med ny standard

Publicerad: 27 januari 2009, 08:55

En ny krets klarar att sända radiovågor med frekvensen 60 gigahertz och därmed finns det hårdvara som följer den nya standarden för trådlösa höghastighetsnät.


Idag får man vara glad om man kommer upp i överföringshastigheter på 100 megabit per sekund i ett trådlöst nätverk, men redan om några år kan vi vara uppe i gigabithastighet. Standardorganisationen Ecma har nämligen tagit fram en standard, som ska bli ISO-standard under året, och forskare vid Georgia Institute of Technology i USA har tagit fram hårdvara som följer standarden.

Hårdvaran i fråga är en Cmos-krets som sänder radiosignaler på 60 gigahertzbandet, vilket ska jämföras med de2,4 eller 5 gigahertz som används i dagens 802.11n-nät. I de försök som forskarna gjort har de kommit upp i överföringshastigheter på 15 gigabit per sekund över en meters avstånd.

Hastigheten sjunker snabbt när avståndet ökar så det rör sig om korthållsnät, men även på fem meters avstånd kommer man upp i fem gigabit per sekund. Med tiden lär också tekniken förbättras så att det går att få överföringshastigheter på flera gigabit över längre avstånd.

Än krävs det en del utveckling innan vi kan se de här näten i hem och på kontor, men Ecma tror att det inte ska behöva ta mer än två-tre år innan supersnabba nät finns allmänt tillgängliga.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev