Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

15 spadar – så ser den ryske oljejättens beredskap i Arktis ut

Publicerad: 16 augusti 2012, 07:22

Den ryska oljejätten Gazprom bedriver utvinning i Arktis utan obligatorisk beredskapsplan. På den jättelika oljeriggen Prirazlomnaya består beredskapsmaterielet av 15 spadar, 15 hinkar och en slägga.


Det är ryska Greenpeace som tillsammans med WWF och forskare från Informatica Riska Center undersökt vad som skulle hända om det skedde en olycka på Gazproms jättelika oljerigg Prirazlomnaya
i Arktis. Slutsatsen man drog var att ett känsligt naturområde lika stort som Irland och 3000 km kustlinje skulle kunna drabbas av allvarliga oljeskador.

Prirazlomnaya. Foto: Denis Sinyakov/ Greenpeace

Dess värre
visade det sig att Gazprom agerade utan den obligatoriska beredskapsplan som krävs av myndigheterna för att bedriva verksamhet i området. Miljöorganisationernas slutsatser av granskningen var att det över huvud taget saknades beredskap för djurlivet och miljön i området.

Skyddsmateriel som finns till hands på plattformen för att rengöra drabbade stränder och rädda djur ansågs också vara under all kritik – där fanns 15 spadar, 15 hinkar och en slägga.
– Precis som Shell norr om Alaska är Gazprom i Ryssland villiga att riskera stora skador på en känslig och oersättlig natur. Greenpeace är på plats i Ryssland med vår generalsekreterare Kumi Nadoo för att göra allt vi kan för att på fredligt sätt stoppa detta vansinne, skriver Therese Jakobsson som jobbar med havs- och Arktisfrågor på Greenpeace på organisationens hemsida.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.