Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

18 miljoner ska rädda Vasa-skeppet

Publicerad: 20 november 2008, 04:00

Nya metoder ska rädda regalskeppet vasa. 18 miljoner satsas i projektet.


Vasa dras med problem där hon ligger på Vasamuséet. Allt sedan bärgningen 1961, 333 år efter förlisningen bryts skeppets trävirke och konserveringsmedel ned, något som kan påverka skeppets hållfasthet. Nu ska en rad frågetecken kring skeppet redas ut med hjälp av nya metoder med hjälp av ett samfinansierat projekt på 18 miljoner kronor.

Vasa väger nära 1.000 ton och innehåller två ton svavel, flera ton järn och cirka 50 ton konserveringsmedel. Träets ytskikt ned till mellan fem och tio millimeter är utarmat på cellulosa, konsumerat av bakterier under tiden på Strömmens botten där förlisningen skedde den 10 augusti 1628.

Forskare ska nu undersöka nedbrytningsprocesserna och pröva nya metoder för att mäta dess hastighet, bland annat genom att mäta förbrukningen av syre. Även nya metoder för att avlägsna järn och neutralisera syror för att stoppa nedbrytningen ska testas. De konkreta frågor som ska besvaras är i vilken omfattning och med vilken hastighet snabbt träet och konserveringsmedel bryts ned, hur nedbrytningen påverkas av tillgång till atmosfärens syre, samt hur träets vattenhalt, närvaron av järn- och svavelföreningar och temperatur. För att få svar kommer forskare att bland annat arbeta med nya metoder för träanalys samt mätning av gasdiffusion och syreförbrukning.

Bakom satsningen står Statens maritima museer med 11,6 miljoner kronor, Formas med 1,6 miljoner, Stiftelsen för Strategisk Forskning med 2 miljoner, Vinnova med 2 miljoner och Vetenskapsrådet med 0,9 miljoner kronor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev