Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

2 000 företag kan få lämna hållbarhetsrapport

Publicerad: 15 Januari 2015, 07:04

Miljöaktuellt skrev i höstas om det nya EU-direktivet som kräver att större företag och företag av så kallat allmänt intresse börjar rapportera icke-finansiell information som miljö och socialt ansvar.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 14 januari.

Strax före jul skickade justitiedepartementet ut en promemoria med lagförslag på remiss. I promemorian framgår att omkring 2 000 företag i Sverige väntas beröras av de nya reglerna.

Bengt Johansson, Sveriges csr-ambassadör som arbetar på utrikesdepartementet, säger till Miljöaktuellt att kostnaderna är så pass begränsade och värdet så stort att nivån borde höjas ett snäpp. Från början räknade regeringen med att 200–300 svenska företag skulle beröras, något som inte skulle få så stor betydelse eftersom de flesta större företagen redan gör en sådan här redovisning. Men med en annan indelning av vad som är ett större företag blir det fler som berörs.

– Vidgar vi till 2 000 företag, då har vi i alla fall 1 500 som måste lära sig det här, säger Bengt Johansson.

Tanken från EU:s sida är att öka öppenheten och att få större europeiska företag att ha samma nivå då det gäller rapporteringen av ekonomisk, social och miljörelaterad information. När det gäller den icke-finansiella information som efterfrågas framöver handlar det om frågor som miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Lagförslagen föreslås träda i kraft i juli nästa år och ska tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 31 december 2016.

Promemorian kan laddas ned här.

Här kan du läsa vad vi skrev i höstas.

_________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

CERTIFIERAD UTBILDNING I GRI G4
– SÅ LYCKAS DU MED HÅLLBARHETSREDOVISNINGEN!
10-11 februari 2015

18-19 mars 2015 (Malmö)
14-15 april 2015
19-20 maj 2015

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.