Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

2:a plats – Eskilstuna

Publicerad: 25 juni 2014, 03:00

Etta. Tvåa. Och nu tvåa igen. Fast Eskilstuna har inte slagit sig till ro. I stället har Miljöaktuellts kommunrankning fungerat som extra bränsle.

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadschef i Eskilstuna, berättar att det senaste året varit fyllt av nya miljöprojekt. Politikerna dri­-
ver på miljöarbetet och vill ha mer.
– Jag satte jag mig ner med en kopp kaffe och tittade ut genom fönstret och såg kommunens valbil inför EU-valet – en elbil! Det har inte vi varit inblandade i utan organisationen har börjat tänka miljö själv, säger hon.

Enligt henne har förra årets andraplats sporrat kommunen.
– Vi lägger mycket pengar på allt som är hållbart: cykelbanor, parker, naturreservat och miljöutbildningar. Däremot undviker vi allt sådant som förstör, till exempel nya bilvägar eller kraftvärmeverk som bränner sopor. Med en sådan filosofi blir det automatiskt bra till slut, säger kommunalrådet Magnus Johansson om kommunens strategi.

Nyligen antog en enig stadsbyggnadsnämnd en flexibel parkeringsnorm för centrala Eskilstuna. Om byggherren kan visa på alternativa transportsätt och bygga exempelvis cykelgarage behövs inga bilparkeringar för studentbostäder.
En hållbar livsmedelsförsörjning står annars högt på agendan. Kommunens matserveringar håller på att kravcertificeras. En omlastningscentral ska underlätta för små lokala matproducenter att lägga anbud eftersom varje producent inte behöver leverera sina varor till alla 84 kök. Det finns också tankar på att arrendera ut kommunens jordbruksmark till lägre avgifter för ekologiska bönder.

Här hittar du hela kommunrankingen.

Vill du läsa allt om Sveriges bästa kommuner. Ladda ner alla artiklar som PDF.

Missa inte konferensen Hållbar kommun 2014.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev