Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

2 exabyte data i luften redan 2013

Publicerad: 19 Februari 2009, 05:15

Mobiltrafiken kommer att öka 66 gånger på fem år. Det är inte prat och e-post som fyller näten.


De alltmer avancerade mobiltelefonerna och trådlösa datamodemen gör att trafiken i våra mobilnät formligen kommer att explodera de fem närmaste åren. Ciscos prognos Visual Networking Index (VNI) visar att trafiken kommer att vara 66 gånger högre år 2013 år än den var 2008. Denna fördubbling av mobil trafik varje år beror främst på kapaciteten i de 3G och 4G-nät som börjat byggas och de allt mer avancerade mobiltelefonerna som kan surfa på nätet och visa video.

Några nyckelfakta ur prognosen:

• Nästan 64 procent av den mobila datatrafiken kommer att vara video 2013.
• Mobiltelefoner med högre bandbredd än 3G och mobila datamodem kommer att ta upp mer än 80 procent av den globala trafiken i mobilnäten 2013.
• Västeuropa kommer att ha mest mobiltrafik i hela världen 2013.

Grafen ovan visar hur datatrafiken globalt förväntas växa år från år till 2 exabyte per månad fram till 2013. 1,4 exabyte av detta kommer att vara videotrafik.

Utvecklingen beror på att användandet av mobiltelefoner blir allt mer datakrävande. Idag är e-post och webbsurfning vardagsmat för många med mera avancerade telefoner och i framtiden kommer det att vara mycket vanligt att titta på video i en mobiltelefon. Detta ställer krav såväl på tillverkarna av mobiltelefoner som på mobiloperatörerna som måste skapa robusta system som klarar av att skicka stora volymer data med hög säkerhet och hög bandbredd till många mottagare.

Ytterligare fantastiska fakta som kommit fram ur statistiken:

• Den totala mobiltrafiken globalt kommer alltså att överskrida 2 exabyte per månad 2013.
• Den totala mobiltrafiken globalt kommer att ha nått över en exabyte per månad på halva tiden det tog för den fasta trafiken.
• Mobil videotrafik kommer att växa med 150% år för år mellan 2008 och 2013.
• Den starkaste tillväxten kommer att ske i Latinamerika, med 166% tillväxt år för år.

Grafen ovan visar vilka enheter som kommer att vara “skyldiga” till trafikökningen. Mobila enheter med bredbandsanslutning (3,5G och senare) och bärbara datorer kommer att ta åt sig 83% av all mobil datatrafik 2013. Detta kommer sig främst av att bärbara datorer kommer att användas allt mer och att handenheter med bredband kommer att bli mera lämpade för högkvalitativ video.

Långtidsprognos

Mobil rösttelefon anser de flesta redan vara en livsnödvändighet och mobil video- och dataöverföring håller på att bli en viktig del av alla konsumenters liv. Antalet mobila abonnenter ökar hela tiden och med dem kraven på videobandbredd. Dessa förutsätts växa vidare de kommande fem åren trots den ekonomiska nedgången. Medan operatörerna rullar ut nya radionät med EDGE, EV-DO, HSDPA med mera liknande ökar också kraven på ryggradsnäten som ska föra ut alla data till basstationerna.

För att kunna sjösätta nästa generations nätverk behövs flera portabla tjänster och mera samkörbarhet mellan näten. Alla mobila och portabla enheter måste kunna kommunicera med varandra utan problem. När vi når en sådan öppenhet kommer det att bana väg för flera delade tjänster och applikationer vilket i sin tur kommer att resultera i en bättre upplevelse på nätet. När allt fler börjar använda mobila nätverk kommer priserna per överförd megabyte att behöva pressas ned.

För närvarande är det mest krävande för 3G-näten mobil TV, enklare videokonferens, enklare spel och multimedia, MMS och Internet. I framtiden kommer de mobila näten att användas till mera krävande applikationer som telemedicin, navigering påspädd med mängder av tilläggsfakta, interaktiva spel, mobil utbildning, mobila nödtjänster och betydligt mera utvecklad mobil annonsering och underhållning.

Det är helt enkelt svårt att överskatta behovet av snabb mobil datatrafik. En förutsägelse är att behovet för en enda mobil användare år 2015 kan bli 450 gånger så stort som det var 2005.

Läs mer om hur Cisco tror att Internet kommer att utvecklas: http://t360.idg.se/2.8229/1.193407/zettabyte-eran-kommer

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.