Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

2 terabyte på skrivbordet

Publicerad: 29 oktober 2008, 08:01

Småföretag och avancerade hemanvändare har idag ofta fler än en dator. Ett kommersiellt företag bör inte lagra data lokalt på arbetsstationerna eftersom det är svårare och dyrare att göra säkerhetskopior än om data lagras centralt. Ideallösningen är att alla delar på en central diskenhet, så man kan göra centrala säkerhetskopior.


Eftersom de allra flesta har någon form av nätverk är en nätverksmonterad disk (NAS Network Attached Storage) nära nog det enda gångbara, om man inte vill satsa på en fullfjädrad server.

Utbyggbar RAID

Plextor PX-NAS2X1000L är ett absolut monster med mycket nätt utsida. Den rymmer två hårddiskar om en terabyte och ger alltså totalt 2 TB. Diskarna kan pluggas i (och ur) under drift, så du kan köpa bara en disk och öka lagringsutrymmet senare. Skulle du inte känna behov av 2 TB finns PX-NAS2X500L för 2×500 GB och PX-NAS2X750L för 2×750 GB. Lösningen med dubbla diskar gör att den enheten konfigureras för bästa prestanda (RAID 0) eller för redundant lagring (RAID 1), fast då blir det inte riktigt 2 TB.

Plextors StorX-enheter har automatisk schemaläggning av säkerhetskopiering från NAS-disken till en usb-ansluten extern hårddisk. NAS-disken kan köras i Gigabit Ethernet (10/100/1 000 MB/sek), administratören begränsa åtkomsten av vissa mappar via ett webbgränssnitt, och disken kan konfigureras som FTP-server.

Skulle data ändå finnas på arbetsstationernas lokala hårddiskar kan det säkerhetskopieras till StorX med dess inbyggda program Backup4All.

Långtidslagra data externt

USB-uttagen kan användas för att föra ut filer från StorX till en annan portabel hårddisk för långtidslagring, eller återtagning av filer från sagda portabla hårddisk. Skulle utrymmet på StorX trots allt ta slut kan ytterligare en pluggas in i USB-uttaget (varför man nu skulle det, när det finns Ethernet… ).

Skrivarserver på köpet

Apparaten har dessutom en inbyggd skrivarserver kopplad till USB-urtagen. Med hjälp av denna kan man dela på en icke-nätverksansluten skrivare (skrivare utan Ethernet).

Jasså, du tror inte att du kommer att behöva 2 terabyte? Kanske inte inom den närmsta framtiden, men snart. Man kan ju se på hur utvecklingen av filstorlekarna gått. När disketterna kom i början av 1980-talet var 100 kilobyte väldigt mycket utrymme. En ordbehandlare tog sina modiga 80 kB. I början av 2000-talet var ordbehandlarna utan vidare 200 megabyte stora med alla tillbehör. Idag, 2008 är DVD-filmer regelmässigt 4,5 gigabyte och dem vill man gärna ha i datorn om man använder den som hemmabio. Blu-Ray-filmer på 50 gigabyte är inte helt comme il faut att lagra lokalt idag, men vänta ett par år så vill alla ha dem på hårddisken. Tredimensionella renderingar, som lovar att bli nästa stora dataförbrukare, kan bli ännu större.

http://www.plextor-europe.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.