Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

20.000 jobb hotas inom byggindustrin

Publicerad: 25 Februari 2009, 08:47

Byggmarknaden rasar. Nu rikserar 20.000 personer att förlora sina jobb, varnar Sveriges Byggindustrier.


Den svenska byggindustrin befinner sig i den snabbaste nedgången sedan krisen i början av 1990-talet. I år väntas investeringarna backa med hela 5 procent, för att möta en svag återhämtning under 2010, framhåller bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier i ny svårmodig konjunkturrapport.

– Utsikterna för 2009 är fortsatt mycket dystra efter den oerhört tvära inbromsningen i höstas. Det finns en stor risk för att hushållen blir än mer försiktiga framöver när arbetslösheten börjar stiga, kommenterar Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier.

Det är främst byggandet för privat boende som faller. Antalet påbörjade lägenheter väntas mer än halveras i år.

Investeringar i nya lokaler har också gått i stå. De offentliga investeringarna ökar i god takt medan de privata krymper. Anläggningsinvesteringarna fortsätter dock att öka i snabb takt.

Enligt uppgifter till TT riskerar hela 20.000 personer att förlora sina jobb under de kommande året som följd av det minskande byggandet.

Under 2010 väntas byggandet återhämta sig så smått, med en tillväxt på tre procent. Främst är det riksbankens räntesänkningar som stimulerar byggandet. Sveriges Byggindustrier menar att ytterligare kraftfulla stimulansåtgärder från riksbanken och regeringen kan bromsa nedgången.

– Det ökade intresset för bostadsaffärer i samband med riksbankens kraftfulla räntesänkningar visar att denna typ av åtgärder kan komma att påtagligt bromsa fallet, menar Fredrik Isaksson.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.