Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

20 MW vindturbiner – inga problem

Publicerad: 18 mars 2011, 07:57

Vindturbiner på 20 MW är fullt möjliga att utveckla. Men det är inte så enkelt som att skala upp 5 MW-turbiner, det krävs en del nya finesser.

Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Att bygga 20 MW-turbiner för vindkraft är fullt genomförbart. En sådan utveckling skulle vara ett lämpligt sätt att utöka energiproduktionen från havsbaserad vindkraft. De slutsatserna har EU-projektet Upwind dragit, och offentliggjort på EWEA 2011 i Bryssel.

För att 20 MW-turbiner ska fungera krävs en hel del utveckling, det går inte bara att bygga vidare på dagens 5 MW-turbiner, konstaterar Upwind. Bland annat krävs en rotordiameter på 200 meter för att nå önskad effekt. Det är därför nödvändigt att sänka belastningen på bladen. Genom att förändra bladens profil och använda mer flexibla material bedöms belastningen kunna sänkas med 10 procent. Två-delade blad, liknande flygplansvingar, med individuell styrning anses kunna bidra med sammanlagt uppåt 35 till 45 procent. Delade blad är dessutom lättare att transportera, menar Upwind.

Turbinbladen kan bli större och effektuttagen likaså, menar Upwind i sin rapport.

Men utvecklingen mot jätteturbiner är inte självklar, menar Upwind.

– Rent intuitivt tror jag att vi kommer att se 20 MW-turbiner i användning inom tio år, förutsatt att de är det billigaste alternativet, sa Jos Beurskens vid holländska ECN, Netherlands Energy Research Centre, som tillsammans med Danmarks tekniska universitet, DTU, har lett projektet.

20 MW-turbiner kan dock bli en papperslösning om inte EU investerar mer i vindkraftsforskning, menar Jos Beurskens, som betonar att vindkraftstillverkarna investerar tungt i forskning och nu väntar sig att EU och medlemsländerna bidrar lika mycket.

Läs mer om förslagen på innovationer för att låta turbinerna växa i en rapport på Upwinds webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev