tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

2009: A Space Odyssey – Uranus

Publicerad: 7 januari 2009, 12:43

Den hemlighetsfulla gasplaneten som inte är en gasplanet egentligen


Det var några år sedan Arthur C Clarke (frid över hans minne) skrev sin rymdodyssé och det är dags för en ny. I denna artikelserie ska vi gå igenom alla större himlakroppar i solsystemet och de rymdskepp som för närvarande finns vid dem eller är på väg dit, och de resultat man förväntar sig av forskningen.

Uranus är den sjunde planeten från Solen och den tredje största i solsystemet, efter Jupiter och Saturnus. Planeten består mest av sten och is men har en tjock atmosfär av väte (82,6%) och helium (15,2%) som håller en temperatur på –210 grader. Orsaken till att den ser blå ut på alla bilder är att atmosfären dessutom består av en mindre mängd metan (2%), som absorberar rött. Uranus är 51.100 km i diameter, ungefär fyra gånger Jordens och ligger på 20 AU från Solen. Ungefär en fjärdedel av diametern in från det yttre molnlagret har gravitationen pressat ihop gaserna till en issörja av väte och helium och allra längst in anser man att planeten har en fast kärna i ungefär samma storlek som Jorden.

Den här klassiska bilden togs av sonden Voyager 2 som for förbi planeten 1986. Voyager är den hittills enda farkost som besökt Uranus. Människan har inte varit särskilt sugen på Uranus, kan man säga. De bilder som Voyager tog visar en tråkigt jämnblå planet, men senare bilder tagna av Hubbleteleskopet visar att planeten har tunna moln och vindar i olika färger.

Uranus har också en ringstruktur med 11 ringar, men ringarna är väldigt tunna och syns bara i kraftigt överexponerade bilder som den här, tagen av Hubble. Med på bilden är också 18 av Uranus 27 månar, men man kan inte påstå att de syns särskilt bra.

Här är en infraröd bild av planeten tagen med Hubble. Man kan tydligt se dess fyra större ringar och de större månarna. Man har sett så många som 20 moln och här framträder de i orange. Molnen rör sig med mer än 500 km/t. Polen vetter direkt mot Solen som är nedåt i bild.

Uranus månar

Uranus har 27 månar, men vi har bara bilder på några få av dem. De två första hittades redan av William Herschel 1787, nämligen Oberon och Titania. Voyager 2 står för de enda riktigt högupplösta bilderna av Uranus månar som vi har och här kommer de som är värda att visa. Allihop togs den 24 januari 1986.

Månen Miranda är ynka 471 km i diameter och ytan är täckt med långa ovala revor, men har relativt få kratrar. Ytformationerna kan tyda på tektonisk aktivitet. Det är sannolikt närheten till Uranus som rört om i månens inre och orsakat tektoniken.

Månan Ariel är 1200 km i diameter och har också en mängd tektoniska formationer, dock inte lika våldsamma som Miranda. Ytan har också betydligt flera, små kratrar.

Umbriel betyder "den skuggiga" och anses vara det svartaste objektet i hela solsystemet. Månytan reflekterar bara 16 % av det ljus som faller på den. Den har gott om kratrar men ingen av dem synes vara särskilt ”färsk” (vit). Det finns en märklig vit ring överst, som kan vara nedfall från en krater eller möjligen frost av något slag.

Titania har sett en del tuffa tag. Det finns spår av geologisk aktivitet och en jättekrater uppe till höger. Trots att det här är en färgbild, är Titania tråkigt grå.

Oberon, Uranus yttersta måne, skiljer sig inte mycket från Titan, men en specialare är berget som sticker upp nere till vänster. Det är cirka 6 kilometer högt.

Voyager 2

Voyager nådde fram till Uranus 1986 och passerade förbi på 81.500 kilometers avstånd, alltså bara ungefär dubbla diametern, med en fart av 64.000 km/t. Besöket gav oss mängder av ny information om planeten, bland annat en bättre uppskattning av dess rotationstid (17 timmar och 41 minuter), dess temperatur (–209 sisådär) och dess magnetfält (cirka 3 gånger Jordens). Voyager hittade också fyra nya månar.

Jag ska ta upp mer om Voyager senare.

Läs mer om Voyager på http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/voyager.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev