Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

2010: Ett mörkt år för vindkraften

Publicerad: 1 Februari 2011, 06:55

Under 2010 installerades 9,3 GW ny vindkraftskapacitet i EU. Trots en markant ökning till havs och i Östeuropa blev den totala tillväxten sämre än 2009. Nu varnar EWEA för att det europeiska ledarskapet inom förnybar energi är hotat.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Fjolåret resulterade i ett tillskott på 9,3 GW vindkraftskapacitet i EU. Den totala installerade effekten när 2010 löpte ut var därmed 84 GW. Det meddelar EWEA, European Wind Energy Association.

Havsbaserad
vindkraft ökade med 51 procent från 582 MW 2009 till 883 MW 2010. Utvecklingen för havsbaserad vindkraft var starkast i Storbritannien, Danmark och Belgien. Däremot minskade tillväxten för landbaserad vindkraft med 13,9 procent. Medan 8,4 GW installerades på land under 2010 uppgick siffran 2009 till 9,7 GW. Finansiellt investerades lika mycket under 2010 som under 2009, 13 miljarder euro. Att ökningen i installerad effekt uteblev beror enligt EWEA på den ökade andelen havsbaserad vindkraft.
– De här siffrorna är en varning som säger att vi inte kan ta den fortsatta finansieringen av förnybar energi för givet, sa Christian Kjaer, vd på EWEA, i en kommentar.
– Den anmärkningsvärda tillväxten i Rumänien, Polen och Bulgarien kunde inte kompensera för minskningen av installationer på land i Spanien, Tyskland och Storbritannien, sa Christian Kjaer.

Nu krävs snabbt bättre möjligheter till finansiering och EU måste agera snabbt för att Europa inte ska tappa ledarskapet inom vindkraft och andra förnybara energikällor, menar EWEA.

Organisationen
välkomnar en färsk rapport från EU-kommissionen som pekar på att inte alla EU-länder har genomfört sina nationella handlingsplaner för hur de ska nå målen om att 20 procent av all förbrukad energi 2020 ska vara förnybar. I rapporten kräver kommissionen att medlemsländerna ska investera mer pengar i utvecklingen av förnybara energikällor, samtidigt som finansieringssystemen måste bli bättre.
– Det kommissionen kommunicerar är en början, så länge som kommissionen snabbt följer upp förslagen med praktiska åtgärder, sa Christian Kjaer.

Läs EWEA:s rapport på organisationens webbplats.

Läs EU-rapporten om situationen för 2020-målet här.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.