Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

2016 blir det varmaste året någonsin

Publicerad: 2 augusti 2016, 07:16

2016 kommer med stor sannolikhet att bli det varmaste året någonsin. De temperaturer som uppmätts under det första halvåret är så höga att de förvånar forskarna. Men i Sverige har vi inte sett några rekordtemperaturer.


Ämnen i artikeln:

FnKlimatförändringar

2016 kommer med stor sannolikhet att bli det varmaste året någonsin. De rekordtemperaturer som uppmätts, framförallt på Arktis och det norra halvklotet, under årets första sex månaderna är så höga att de förvånar forskarna.

I ett uttalande till Reuter i slutet av juli sa David Carlson, chef för World Meterological Organization, WMO, att det mest oroande är att meteorologer och klimatologer inte kunnat förutsäga de plötsliga och kraftiga temperaturökningarna.

– Massiva temperaturtoppar, men också extrema väderhändelser och översvämningar har blivit det nya normala, sa Carlson till Reuters.

Men enligt Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, har temperaturerna i Sverige hittills inte tangerat rekordåret 2014.

– Även om 2016 kommer att bli varmt så kommer det inte att bli något rekordår i Sverige, det kan man säga redan nu.

Också när det kommer till extrema väderhändelser har vi varit ganska skonade menar Sverker Hellström.

– Det som man kan se som verkligen avviker är de låga grundvattennivåerna i sydöstra Sverige. Låga vattennivåer är något som vi förmodligen kommer att få se mer av i framtiden och som vi därför måste anpassa samhället till.

Det som bidraget till globala rekordtemperaturer i år är framförallt att väder fenomenet El Niño varit ovanligt kraftigt säger Sverker Hellström.

– Många menar dock att ökningen varit så stor att den inte kan förklaras enbart av El Niño utan att det också handlar om den mer långsiktiga klimatförändringen och den ökande halten växthusgaser, tillägger han.

Hur påverkas El Niño av klimatförändringarna?

– El Niño är ett eget väderfenomen som alltid funnits. Hur växelverkan mellan det och klimatförändringarna kommer att se ut i framtiden vet man inte mycket om.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

FnKlimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.