Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

2017 har alla egna personliga nät

Publicerad: 19 november 2008, 08:06

Inom ett decennium kan många äga upp till 1 000 elektroniska prylar och nu arbetar forskarna med att bygga en nätverksteknik så att alla enheter kan kommunicera med varandra.


Om du tycker att du har många apparater idag så är det ingenting mot vad du kommer att ha inom en snar framtid. Bedömare på Wireless World Research Forum tror att varje människa kan ha upp till 1 000 elektroniska prylar om man räknar in köksapparater, bilutrustning, olika trådlösa prylar, sensorer med mera.

Det är väl många saker för att kunna hålla ordning på så då kan det vara praktiskt med ett personligt nätverk som visar all elektronisk utrustning en person äger och som snabbt och säkert ger tillgång till de resurser som behövs vid varje tillfälle.

För att det ska fungera måste alla enheter kunna organisera sig själva och veta var de finns. Användaren ska exempelvis direkt kunna se var mobilen ligger, om bilen tycker det är dags att byta däck med tanke på väderprognosen och man kan givetvis komma åt alla sina filer var man än befinner sig.

Några inställningar ska inte behövas så användarna behöver inte fippla med obskyra inställningar utan allt konfigurerar sig självt. De personliga näten ska också kunna kopplas ihop så att alla familjemedlemmar eller deltagarna i en projektgrupp kan vara med i ett stort personligt nät.

För närvarande deltar 35 företag i projektet och budgeten ligger på 16 miljoner Euro och mer pengar kommer att pumpas in i framtiden. Så om knappt tio år kan vi alla gå omkring som vandrande datacentraler.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev