Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

2030-sekretariatet lägger eget bonus malus-förslag

Publicerad: 2 Mars 2016, 09:54

Bland annat har sekretariatet tagit fram en A-G-klassning liknande den som i dag används för vitvaror.


Regeringens enmansutredare ska lämna sitt bonus malus-förslag den 27 april, men redan nästa vecka kommer branschnätverket 2030-sekretariatet att föregå utredaren och lämna ett eget förslag.
– Någon bredare konstellation än 2030-sekretariatet finns inte inom området så vi tycker att politikerna bör lyssna på vårt förslag, säger 2030-sekretariatets Mattias Goldmann till MiljöRapporten.
Efter möten med den statliga utredningen bedömer 2030-sekretariatet att det finns flera frågor som står och väger. Mattias Goldmann berättar att det egna förslaget fortfarande är på genomgång hos sekretariatets parter, men kan ändå avslöja huvuddragen i förslagets punkter.
En punkt handlar om begriplighet och här har 2030-sekretariatet tagit fram en A-G-klassning liknande den som i dag används för vitvaror. En annan punkt är en uppmuntran till politiker att våga ta i så att de allra bästa fordonen belönas extra mycket och de allra sämsta straffas extra hårt.
– Vi tror att det här behövs för att bonus malus ska få ett verkligt genomslag. De absolut bästa fordonen kostar rejält mycket och måste därför ges en kraftig rabatt. På samma sätt har vi ett antal väldigt kapitalstarka personer som köper de värsta fordonen. För att påverka dem krävs höga straffavgifter, säger Mattias Goldmann.
Ytterligare en punkt handlar om att värdera klimatnyttan i förnybara bränslen, något som utredningen enligt Mattias Goldmann behöver beakta för att deras förslag ska få politisk acceptans.
– För att vi ska få en fossiloberoende fordonsflotta är det givetvis viktigt att de förnybara bränslena belönas i systemet.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.