Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

21 organisationer vill se nytt klimatmål

Publicerad: 1 Juni 2015, 08:07

Syftet är att komma åt de utsläpp som sker utomlands på grund av svenskarnas konsumtion.


Det här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 1 juni.

Idag lanserade 21 svenska organisationer Klimatmålsinitiativet, ett gemensamt ställningstagande om att Sverige ska ta hänsyn till hela sin klimatpåverkan, inte bara vad som sker inom landets gränser. Detta kan göras genom att lägga till ett nytt etappmål bland de svenska miljömålen om att minska de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen.

DN debatt skriver idag representanter från de 21 organisationerna, bland annat Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen, Annika Jacobson, Greenpeace och Helena Jonsson, LRF:

”Att enbart mäta utsläpp ur produktionsperspektivet är otillräckligt eftersom det inte synliggör alla de utsläpp som landet och dess invånare ger upphov till.”

Ett tydligt exempel kring detta är den svenska köttkonsumtionen där utsläppen har minskat i Sverige sett ur produktionsperspektivet, men ökat ur konsumtionsperspektivet, eftersom en allt större del av köttet importeras.

Enligt organisationerna handlar det inte om att byta mål eller mätmetod utan endast om att lägga till ett nytt etappmål. Genom att räkna på det här sättet blir även innebörden att utsläpp från svensk produktion som går på export inte räknas med.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.