Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

21 procent av storföretagen har nettonollmål

Publicerad: 23 mars 2021, 10:19

Allt fler företag sätter nettonollmål för klimatutsläpp.

Foto: metamorworks

Energy Climate Intelligence Unit och Oxford Net Zero har räknat ut att 21 procent av världens 2 000 största börsbolag har satt mål för nettonollutsläpp.


För att mäta vilket genomslag företagens nettonollmål haft i det globala näringslivet har organisationerna Energy Climate Intelligence Unit, ECIU, och Oxford Net Zero granskat klimatmålen hos världens 2 000 största börsbolag. Slutsatsen från organisationerna är att 21 procent av de 2 000 företagen har satt mål om att nå nettonollutsläpp. Organisationerna konstaterar dock att många mål behöver förtydligas och i vissa fall skärpas för att ligga i linje med Parisavtalets mål. Enligt rapporten är det bara en fjärdedel av företagens nettonollmål som är konkreta nog för att helt säkert leva upp till Parisavtalet. 

I rapporten varnas också företag för att bli utpekade för greenwashing om deras nettonollmål inte på ett transparent sätt regleras genom robust styrning med tydliga redovisningsmekanismer. 

”Även om nettonoll som begrepp fortfarande är i sin linda, skapar begreppet redan politiska förändringar. Men för att hålla världen på rätt spår mot globala klimatmål behöver vi dock fler länder, stater, regioner och företag att involverar sig för att målen ska kunna nås”, säger Richard Black från ECIU till nyhetstjänsten Edie.

Richard Black säger också att han hoppas på att betydligt fler företag åtar sig nettonollmål fram till nästa klimattoppmöte, COP 26.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.