tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

230 utvecklare utan jobb efter UIQ-smällen

Publicerad: 8 januari 2009, 11:18

Sony Ericssons gränssnitt till operativsystemet Symbian fick dödsstöten redan i somras, då Symbian fördes över till en stiftelse under Nokias kontroll. Syftet är att skapa en neutral plattform byggd på öppen källkod. Därmed försvann kundunderlaget för utvecklingsbolaget UIQ i Ronneby Soft Center.


Ett omfattande varsel lades i höstas och i mellandagarna beslöt styrelsen att sätta bolaget i konkurs sedan licensintäkterna helt upphört.

Nokias Symbiansatsning ska ses i ljuset av Apples framgångar med gränssnittet i Iphone och Googles kommande telefonsystem Android. Symbian, som en gång samägdes av bland andra Ericsson, Motorola, Nokia och Psion har dessutom en konkurrent i Microsofts system Windows Mobile.

UIQ var ett av de gränssnitt som från 2000 och framåt skapades till det operativsysyetm som ursprungligen utvecklats av britiska Psion. Fast då hette det Quartz. Förebilden var de då framgångsrika fickdatorerna från Palm, och Quartz fick snarlika funktioner för kalender, telefonbok, anteckningar och e-post. Utveckligen i Ronneby hade börjat redan till telefonen MC218 men det var med kontorsmobilen P800 som Quartz/UIQ debuterade.

Där, och i efterföljaren P900, firade UIQ sina största triumfer som en dåtidens motsvarighet till Iphone men har sedan dess använts allt mer sällan i telefoner från Sony Ericsson och Motorola.

Motorola beslöt nyligen att skrota sina planer på elva telefoner med Symbian UIQ (och även flera med Linux). Sony Ericsson kommer att arbeta med nya Symbianstiftelsen men lanserade förra året också telefonen X1 med Windows Mobile – ett tilltag som bara för ett par år sedan hade varit ett otänkbart hädiskt steg. Samtidigt arbetar Sony Ericsson på en serie telefoner byggda för Googles Android, som också det är en öppen plattform.

Symbians framtid är långt ifrån tryggad. UIQ hör definitivt till historien. Av de 380 anställda har sedan i somras 150 försvunnit till nya jobb. Vi nyår fanns 230 kvar som nu efter helgerna börjar leta nya anställningar.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev