Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

24 rum på 32 kvadratmeter

Publicerad: 24 september 2010, 05:41

Bor du trångt? Ta en titt på arkitekten Gary Changs fantastiska Hongkong-lya och låt dig inspireras av hans sinnrika compact living.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Eller vad sägs om en lägenhet med en interiör som tack vare sin flexibla design kan förvandlas till 24 olika rum. Gary Changs ”Domestic Transformer” är ett fantastiskt exempel på hur man kan utnyttja små ytor på ett effektivt sätt.

Lägenheten på 32 kvadratmeter är belägen i centrala Hongkong, ett av världens befolkningstätaste områden. Med över sju miljoner invånare är allt tillgänglig utrymme värdefullt. Chang har bott i lägenheten sedan han var 14 år, och när hans föräldrar flyttade ut inledde han förvandlingsarbetet.

Bakom bokhyllan döljer sig en garderob.

Det som ser ut som en vanlig bokhylla är en flyttbar vägg fäst med skenor i taket. På ett par sekunder kan den rullas ut ge plats för nästa flyttbara vägg som används som garderob. Som i sin tur döljer ett badkar – som snabbt kan förvandlas till en gästsäng.

Bioduken rullas ner framför fönstren.

Changs egna säng kan fällas upp och ge plats för en nedfällbar soffa mittemot TV-väggen, som även den kan rullas ut för att öppna upp köket. Är det filmdags så är det bara att ta fram hängmattan och rulla ner projektorduken framför fönstren.

De stora fönstren kombinerat med spegeltak och metallytor gör att Chang sällan behöver använda lampor.

Gary Chang tog sin examen i arkitektur vid Hongkongs universitet 1987 och grundade företaget EDGE 1994. Sedan dess har han vunnit en rad internationella utmärkelser för sin arkitektur.

Här finns en film där Chang själv visar upp sin lägenhet.

Lägenhetens 24 olika planlösningar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.