Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

246 mil på en tank

Publicerad: 11 oktober 2010, 05:12

En Volkswagen Passat BlueMotion har satt nytt världsrekord genom att köra drygt 246 mil på en enda tank.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Rekordförsöket utfördes av ett team från brittiska Sunday Times, som körde bilen från Maidstone, Kent till södra Frankrike – och sedan tillbaka. I närheten av Calais tog dock bränslet slut, men då hade bilen redan färdats i 1 526,63 miles (ungefär 246 mil) på en tank.

Världsrekordet gäller längsta sträcka på en tank för passagerarbilar av standardmodell och godkändes av Guinness World Records. Två kontrollanter från organisationen var med på resan och såg till så att allt gick rätt till.

Försöket tog tre dagar, och föraren Gavin Conway höll en snitthastighet på cirka 72 kilometer i timmen. Totalt förbrukades drygt 77 liter diesel, vilket ger en genomsnittlig förbrukning på 0,31 liter per mil.

Den Passat BlueMotion som användes var av helt vanlig produktionsmodell och drivs av en 1,6-liters dieselmotor på 105 hästkrafter. Modellen är som standard utrustad med bland annat bromskraftåtervinning, start/stopp-teknik och däck med lågt rullmotstånd, skriver Green Progress.

Sträckan som kördes motsvarar en körning från London till Malaga!

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News