Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

25 bolag ansvarar för en femtedel av de globala koldioxidutsläppen

Publicerad: 13 februari 2019, 12:38

Foto: Wikipedia/TripodStories

De 25 största utsläppande bolagen står för en femtedel av de globala koldioxidutsläppen. Detta enligt en rapport som Di Hållbart Näringsliv har tagit del av.


De 25 största utsläppande bolagen står för en femtedel av de globala koldioxidutsläppen. Det visar en ny rapport.
“Vi pratar kanske för lite om de riktigt stora utsläppande företagen. Det är helt avgörande att få med dem i omställningen. Och nu verkar många av bolagen faktiskt se att klimatfrågan inte längre går att ignorera”, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet till Dagens Industri.

Granskningen visar att det blir vanligare att företag redovisar utsläppen från hela värdekedjan, scope 3, som inkluderar utsläppen såväl uppströms som nedströms. 2011 var det bara 15 procent av de 250 största utsläpparna som rapporterade scope 3, och 2017 har andelen stigit till 52 procent.

Johan Kuylenstierna säger till Dagens Industri att det är viktigt att näringslivet blir ännu bättre på att inkludera scope 3 i sina klimatberäkningar för att komma till rätta med de utsläppsminskningar som krävs för att nå klimatmålen.

För företagens del finns det en risk att få negativ publicitet om de är öppna med sina scope 3-utsläpp, men Johan Kuylenstierna påpekar att företag som är transparenta snarare ska lyftas som förebilder.
“När man börjat räkna på scope 3 och även satt vetenskapligt baserade klimatmål, då har frågan ofta blivit mer integrerad på ledningsnivå och hos styrelse. Det är något som på ett positivt sätt kan påverka hur hela företaget arbetar med frågorna och hur man arbetar mot sina leverantörer och kunder”, säger Johan Kuylienstierna till Dagens Industri.

Här är de 25 största utsläpparna

- Coal India
- PJSC Gazprom
- Exxon Mobil Corporation
- Cummins Inc.
- Thyssenkrupp AG
- Rosneft OAO
- Royal Dutch Shell
- China Petroleum & Chemical Corporation
- China Shenhua Energy
- Rio Tinto
- Petrochina Company Limited
- BHP Billiton
- Petróleo Brasileiro SA – Petrobras
- Korea Electric Power Corp
- BP
- Total
- Valero Energy Corporation
- Chevron Corporation
- Toyota Motor Corporation
- Wistron Corp
- United Technologies Corporation
- Peabody Energy Corporation
- YTL Corp
- Phillips 66
- Volkswagen AG

Källa: Di Hållbart Näringsliv

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev