Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

280 kemikalier i navelsträngen hos nyfödda

Publicerad: 3 december 2012, 09:33

Läkare konstaterar att vi får i oss hormonstörande ämnen och miljögifter som påverkar kroppens och hjärnans utveckling redan i fosterlivet.


Det är Läkartidningen som berättar om ett seminarium som anordnades av föreningen Läkare för miljön. Där berättade Olle Söder, barnendokrinolog och ordförande i Barnläkarföreningen, att man hittat över 280 kemikalier i navelsträngen hos nyfödda barn. Exempelvis fann man ftalater och bisfenol A. Enligt Olle Söder kan upptäckten förklara den utveckling vi ser med tidigare pubertet hos flickor, minskad spermieproduktion hos män och ökande frekvens av missbildningar av könsorganen hos pojkar. Det finns också andra diagnoser som blir vanligare, till exempel astma och neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och autism, och som misstänks bero på en koppling till exponering av miljögifter tidigigt i livet, skriver Läkartidningen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.