Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

3:e plats – Örebro

Publicerad: 25 juni 2014, 03:00

Efter förra årets svacka med en sjundeplats är Örebro återigen på medaljplats. De ansvariga på kommunen är överens om framgångsfaktorerna: miljöprogrammet och ett långsiktigt synsätt.


Varken ansvariga politiker eller tjänstemän är specellt förvånade över årets tredjeplats. Placeringen är ett resultat av många års strategiskt arbete, anser de. Utifrån miljöprogrammet 2010 har kommunen antagit klimat-, vatten- och naturplan. Genom att följa dem är det svårt att göra fel.
Enheten för hållbar utveckling på kommunledningskontoret anses vara en annan bidragande orsak till Örebros lyckade miljöarbete. Där är Hanna Dufva chef.
– Vår uppgift är att blicka 30 år framåt och föreslå de åtgärder som behövs för att Örebro ska vara en hållbar kommun, säger hon.

Under den senaste mandatperi­oden har det varit lite stormigt med bland annat ett omval, men de långsiktiga miljöfrågorna görs sällan till stridsfrågor. Fast det kan uppstå konflikter, som när Örebro tillsammans med Kumla investerade i vindkraft och tillsammans med Karlskoga i en biogasanläggning. Det skapade debatt, dels om bolagsformen, dels om att marknaden borde sköta sånt själv.
– Vår bedömning är att marknaden har stora luckor och därför måste vi som kommun gå före, säger Lennart Bondesson (KD), kommunalråd i Örebro med ansvar för näringslivs- och miljöfrågor.
– Vi har också blivit utsedda till 2013 års kvalitetskommun. Jag tycker att det hör ihop, kvalitet och miljö. Vi integrerar miljö- och hållbarhetsfrågorna i kommunens övriga arbete så att inga frågor hänger utanför, säger Hanna Dufva.

Här hittar du hela kommunrankingen.

Vill du läsa allt om Sveriges bästa kommuner. Ladda ner alla artiklar som PDF.

Missa inte konferensen Hållbar kommun 2014.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev